Matthijs vertelt over zijn ervaring met Bewust vaderschap

 

Matthijs Wink heeft samen met zijn vrouw twee kinderen. Een dochter van 9 jaar en een zoon van 8 jaar. Hij heeft deelgenomen aan de online training Bewust vaderschap.

Hoe heb je de online training ervaren?

Ik heb onwijs veel opgestoken en ik vond het eigenlijk ook heel leuk dat we met andere vaders bezig waren. Vooral ervaringen uitwisselen met elkaar. Omdat het toch een onderwerp is dat je niet zo snel bespreekt met mensen om je heen. En dat het helpt dat andere vaders ook met de dezelfde vraagstukken zitten.

Wat was het meest waardevol?

Het heeft mij vooral weer aan het denken gezet over mijn eigen rol in de situaties thuis. Ik dacht er komt een theoretisch kader. Maar ik werd teruggezet naar mezelf en daar ben ik over na gaan denken. Zeker thuis ging het bij mij om de communicatie richting mijn kinderen, omdat ik krampachtig kan vasthouden aan over hoe het zou moeten gaan. Dat leverde vervolgens conflict op. Als ik mijn rol en communicatie aanpas, levert dit veel minder conflict op. Ook ben ik bewust geworden dat veel meer bij mij ligt dan bij mijn kinderen.

Welke stappen heb je gezet?

Ik ben veel meer bewust van mijn behoefte over hoe dingen zou moeten gaan. Omdat ik in ‘control’ wil zijn over hoe het gaat in huis, vooral als ik druk ben. Daar probeer ik echt meer rust in te bewaren. Door even adem te halen en te kijken wat heeft mijn kind nodig. En niet door primair te reageren vanuit mijn patronen. Waardoor ik meer rust aan tafel of in een gesprek kan creëren.

Hoe ga je verder?

Ik heb mijn blauwdruk hier liggen om te blijven herkennen wanneer ik in mijn niet helpende patronen stap. Daarnaast wil ik door 1-op-1 coaching en een familieopstelling verdere verdieping zoeken.

Hoe was het voor jou online en in een groep deze training te volgen?

Verbazingwekkend goed. Het is natuurlijk ’s avonds en na werk. Maar juist door de interactie en het delen met elkaar en ook doordat het onbekenden zijn, waardoor het delen wellicht makkelijk gaat, vond ik het echt onwijs leuk. Elke avond ging zo voorbij en heb ik theorie geleerd, maar ook vooral goed nagedacht over wat ik zelf aan het doen ben en hoe ik het praktisch ga toepassen. Dus ik vond het heel fijn werken.

Wat wil je andere vaders nog mee willen geven?

Ik zou het überhaupt aanraden voor iedereen om de online training te doen. Omdat vaderschap wat mij betreft iets is wat we allemaal maar doen. We modderen maar wat aan en hebben het vaak geleerd van onze ouders. En we zijn allemaal heel druk bezig op werkvlak of op andere vlakken, alleen laten dit liggen. Terwijl ik denk dat iedereen de struggles in de opvoeding kent en dit een fantastisch handvat is.

Deel:

Andere artikelen

breakthrough just a ahead

Podcast ‘De lastige loop’

Over hoe je leiderschap kan toepassen in je vaderschap; het doorbreken en oplossen van terugkerende, negatieve patronen.   In deze podcast komen de volgende onderwerpen

Inschrijven