Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos worden niet lijken te helpen? In deze blog licht ik een tipje van de sluier op over wat boosheid is, wat de mogelijke oorzaken zijn en geef ik je enkele tips om de eerste stappen te zetten in het omgaan met boosheid.

Wil je meer tips? Beluister dan de bijbehorende podcast  of schrijf je in voor een van onze trainingen bewust ouderschap

Boosheid hoort erbij

Het is belangrijk om te beseffen dat emoties nodig zijn. Emoties helpen om ons bewust te worden van onvervulde behoeftes. We zijn allemaal weleens boos of geïrriteerd en daar is niks mis mee. Hoe je omgaat met emoties is aangeleerd. Was er bij jullie thuis ruimte voor emoties? Dan (h)erken je vaak sneller waar de boosheid vandaan komt en kun je zoeken naar oplossingen. Kom je uit een gezin waar emoties onderdrukt werden? Dan voel je je zelf ook sneller machteloos als je emoties ervaart.
Inzicht, verbondenheid en persoonlijk leiderschap vormen de sleutel tot je eigen reactie op boosheid. Bij jezelf én je kinderen.

Herkennen, erkennen en accepteren

Op school hebben we geleerd om emoties te onderdrukken. Want als je ze toeliet, dan liep je kans om afgewezen te worden. Net als dat boze jongetje dat telkens de klas uit werd gestuurd en op geen enkel feestje meer werd uitgenodigd. Daarom is het herkennen, erkennen en accepteren van emoties cruciaal. Pas als jij jezelf begrijpt, kun je jouw kind echt begrijpen en begeleiden bij zijn of haar boosheid.

IJzer smeden als het… koud is!

Ik kan je veel tips geven – luister vooral ook de podcast – maar om kort en goed te gaan, wil ik je de belangrijkste niet onthouden: neem je tijd. Door niet in the heat of the moment je gelijk te willen halen, bereik je het meest. Ga in gesprek met je kind op een rustig moment en let op de volgende zaken:

  • Probeer alleen te luisteren, kom niet meteen met raad of een oplossing
  • Het hoeft niet opgelost te zijn na één gesprek
  • Zorg voor fysieke nabijheid en praat op gelijke hoogte
  • Laat merken dat je luistert
  • Zoek de verbinding, niet het onderscheid

Ten slotte: maak de boosheid van je zoon of dochter niet persoonlijk. Het feit dat je kind zich op jou afreageert, betekent niet dat de oorzaak van de boosheid iets met jou te maken heeft.
Wil je meer weten over boosheid en hoe je ermee om kunt gaan? Luister naar de podcast, volg een van onze trainingen over bewust ouderschap of neem contact met me op.

Deel:

Andere artikelen

bewust vaderschap in2coaching

De emotionele bankrekening

  Een emotionele bankrekening gaat over de relatie met een ander. Door proactief dingen te doen die vertrouwen in een relatie opbouwen, doe je ‘stortingen’.

Format Uitgelichte Afbeeldingen Op Homepage

Is een probleem wel een probleem?

Iedereen ervaart in zijn of haar leven problemen. Dat kan gaan over financiële zaken, zoals het betalen van een (onverwacht hoge) rekening, of meer persoonlijke,