De 4 principes van Bewust vaderschap

Vaderschap heeft niet zozeer te maken met het afleveren van een perfect kind, maar alles met de reis. Bewust vaderschap begint bij jezelf, door je bewust te zijn van je eigen gedrag en gedachten. In deze blog beschrijf ik kort drie principes van Bewust vaderschap, in de bijbehorende podcast (Deel I en Deel II) ga ik hier dieper op in.

Principe 1: Het gaat meer om jou dan om je kind

Allemaal hebben we overtuigingen en opvattingen waar we ons niet van bewust zijn. Daar kan je tegenaanlopen in de interactie met je kinderen. Zeker in de puberteit, wanneer ze vraagtekens zetten bij zaken als religie, kleding en andere gebruiken, normen en waarden. Dat kan botsen met de waarden die je zelf hebt, maar waar je je misschien niet van bewust bent. Met als gevolg een patroon van ruzies.

In mijn gesprekken met vaders hierover komen we altijd op hetzelfde punt uit: kinderen vervullen een emotionele behoefte in ons. Ieder van ons heeft de behoefte aan onvoorwaardelijke liefde. Een botsing met je kind kunnen we daardoor onbewust ervaren als een afwijzing. Door je daarvan bewust te worden, creëer je een situatie waarin je het gevoel van afwijzing niet afreageert op je kinderen. Zoals jouw eigen ouders misschien wel bij jou deden.

Principe 2: Practise what you preach

We leren onze kinderen dat ze moeten accepteren dat niet iedereen hetzelfde is, dat anderen anders zijn dan zij. Toch accepteren veel ouders hun kinderen niet voor wie ze zijn. Dat komt doordat ze zichzelf niet hebben geaccepteerd voor wie ze zijn. Het gevolg is dat ze hun kinderen de kans ontnemen om hun eigen waarheid te ontdekken. En dat is zonde. Wanneer je jezelf vindt, accepteert en waardeert, dan zul je ook je kind accepteren voor wie het is.

Principe 3: Niet helpen is de beste hulp

In het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en het ontdekken wie je bent en wat je wilt, kom je erachter hoe waardevol het is om fouten te maken. Je leert hoeveel groei er schuilt in pijn. Door iedere keer zijn of haar problemen op te lossen, ontneem je je kind de mogelijkheid om te leren van fouten. Pijn is de grootste leraar, we hoeven onze kinderen daar niet voor te beschermen.

Bonusprincipe: Wie is de leraar?

Het kind leert van de ouder, en niet andersom. Want zonder autoriteit zal een kind niet zijn of haar volle potentieel ontwikkelen. Veel ouders geloven dit. Terwijl het kind in je leven is gekomen voor jou om door te groeien. Kinderen triggeren delen in ons, halen dingen in ons naar boven, zoals niemand anders dat kan. De kunst is om je daar bewust van te worden. Laat je kind jou die lessen leren. Zodat jij kunt groeien, en je daardoor ook je kind kunt laten groeien.

In de bijbehorende podcast (Deel I en Deel II)  vertel ik meer over deze principes. Beluister de podcast of neem meteen deel aan de e-cursus Bewust vaderschap.

Deel:

Andere artikelen

bewust vaderschap in2coaching

De emotionele bankrekening

  Een emotionele bankrekening gaat over de relatie met een ander. Door proactief dingen te doen die vertrouwen in een relatie opbouwen, doe je ‘stortingen’.

Format Uitgelichte Afbeeldingen Op Homepage

Is een probleem wel een probleem?

Iedereen ervaart in zijn of haar leven problemen. Dat kan gaan over financiële zaken, zoals het betalen van een (onverwacht hoge) rekening, of meer persoonlijke,